Halloween trochu jinak..

30. října 2009 v 12:20 | J
Víkend se nazadržitelně blíží a s ním i Halloween a Dušičky, dva svátky uctívající památku zesnulých.

Halloween se tradičně považuje za americký svátek, ale jeho původ je pravděpodobně zakořeněn v pohanských svátcích a pod různými názvy se slaví téměř po celém světě.

Chcete-li se dozvědět více je tu pro vás http://cs.wikipedia.org/wiki/Halloween.

Považujete-li tento svátek i nadále za něco velmi nevkusného a nákup dýně z principu odmítáte, mám pro vás několik nápadů, které vás třeba přesvědčí o opaku..

Výhodou dýně totiž je, že se dá vzužít naprosto celá a to bez větší námahy..

Jack´O´Lantern - žádný škleb


Kdo má alespoň dvorek u domu jistě ocení stylové osvětlenií (v dýních jsou pro větší efekt žárovky na stromeček; návod - anglicky s obrázky - na http://tinyurl.com/lampika ).

Pro trpělivé romantičky
Pro melancholiky


Ještě nejste rozhodnutí?

Pro více inspirace a využití zkuste třeba stránky americké hospodyňky Marthy Stewart www.marthastewart.com .


Dýňové masíčko - co sním?

Když dýni vydlabete, zůstane vám na jednu stranu - jakkoli to zní neuvěřitelně- vydlabaná dýně a na druhé straně to co jste z ní vydlabali, tedy dužina.
Tato dužina je bohatá na karoten a jiné přínosné látky a díky své relativně neutrální chuti se dá využít jak do sladkých, tak i do slaných receptů.

Na stránkách Apetitu najdete několik receptů v rubrice s příhodným názvem "Nebojte se dýní":


Semínka - do posledního dechu

Nééé, ani semínka nevyhazujte!
Můžete je konzumovat jako zdravější alternativu chipsů, přidávat je do těstovin, pečiva, atd. atp...

Chcete-li zobat, potřebujete:


2 lžíce (rozehřátého) nesoleného másla (můžete nahradit olivovým olejem)
1 lžíci kari
1/2 lžíce soli
špetku pepře (kajanského)
misku propraných semínek

Předehřejte troubu na 190°C.
Všechny ingredience smíchejte a rozložte na pečícím papírem vyložený plech.
Nechte péct zhruba 5-10min a alespoň jednou promíchejte, aby se semínka opekla rovnoměrně.
Semínka by měla mít nazlátlou barvu. Nechte je vychladnout a podávejte.
Případně uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě.

Recipe by Rori Trovato; photo by Luca Trovato na www.ivillage.com

Co si myslíte o dýních teď?? :)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama